marți, 26 februarie 2013

Beneficii. Goji




Goji este cunoscut de peste 2000 de ani in Tibet si folosit in medicina traditionala datorita numeroaselor beneficii curative. Cei care consuma zilnic sub forme diferite – ca fructe uscate, suc, ceai sau ca ingrediente in mincaruri - traiesc mai mult, mai energic si mai sanatos chiar si peste 100 de ani.
Fructele de Goji, recent introduse si sub forma de fructe uscate pe piata romaneasca, contin vitamine esentiale (B1, B2, B3, C, betacaroten si alte provitamine A), minerale (calciu, magneziu, fosfor, potasiu, fier, zinc, seleniu, germaniu), antioxidanti.
Este al 2-lea in lume ca si continut de vitamina C, contine mai mult beta caroten ca morcovii si mai mult fier decat o friptura dar este bogat in vitamina B si altele. Este cel mai eficient antioxidant.
Compoziţia fructelor Goji uscate (la 100g)

Energie          1461 kJ 17%
Proteine             12,1 g 24%
Carbohidraţi      57,82 g 60%
Grăsimi                0,73 g 1%
Fibre                     7,78 g 43%    

Efectele sale terapeutice pentru consumatorii constanti sunt urmatoarele:

  •  Efect energizant, ușor constatabil;
  •  Imbunătățesc acuitatea vizuală prin componentele beta-caroten și zeaxantină;
  • Au un puternic efect antiinflamator;
  • Intăresc sistemul imunitar datorită polizaharidelor conținute. Polizaharidele normalizează presiunea sangvină, reduc nivelul de colesterol, acționând ca și antiinflamator. Aceste zaharuri pot inhiba creșterea tumorilor;
  • Imbunătățesc circulația sangvină;
  • Incetinesc procesul de îmbătrânire prin cantitățile mari de antioxidanți conținute (se spune că fructele Goji ocupă primul loc în ierarhia alimentelor ca și concentrație de antioxidanți);
  • Antocianozidele sunt antioxidanţi puternici care contribuie la îmbunătăţirea circulaţiei capilare, la îmbunătăţirea structurii colagenului, acţionează împotriva inflamaţiilor, conferă imunitate bacteriană şi virală şi adaptarea sistemului imunitar şi reglarea regimului cardiovascular;
  • Conţin fitonutrienţi (numite polizaharide şi gliconutrienţi) care inhibă peroxidarea lipidelor.
           Fructele Goji pot fi consumate sub formă de fructe uscate, fructe proaspete, ingredient în salate, supe, ceai, ingredient în prăjituri, ciocolate, îngheţate, sucuri de fructe Gojivin de fructe Goji, lichior din fructe de Goji.
           Pentru a avea efecte benefice pentru organism, se consuma intre 20- 30g de fructe Goji pe zi. Indicat este sa se consume dimineata pe stomacul gol toata cantitatea. Se pot consuma asa cum sunt sau amestecate cu alte cereale in lapte, iaurt sau se pot face ceai. Nu au nici un fel de efecte secundare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu